Terepkutatások


Sziget-kutatás 2017 (aug. 9-16.): Szakmai gyakorlat felhívás hallgatóknak

A BBTE Magyar Szociológia Intézet és, 10 darab diákkutató helyet hirdet meg a "Sziget 2017" c. terepkutatásban való részvételre szociológia, antropológia és HR szakos diákoknak.
A kutatás célja a Sziget fesztivál kulturális antropológiai és szociológiai jellegű értelmezése. 

További információ a honlapukon érhető el: http://mentalmap.org/sziget2015/hu/akutatas/


Elsősorban 
- alapképzés (BA) 1-2. évfolyam és/vagy

- mesteri MA 1. évfolyam


Az résztvevők a következőkben részesülnek:
- Ingyenes belépőjegy a Sziget fesztivál teljes időtartamára,
- sátorhely az elkülönített sziget-campingek valamelyikében (ezek tulajdonképpen őrzött táborhelyek, külön zuhanyozási, értékmegőrző stb. áll rendelkezésre),
- napi egy meleg étkezés,
- Corvinus és Babes-Bolyai egyetemi oktatók irányítása mellett, nemzetközi csapatban dolgozhatnak, 

- lehetőség van az ősz folyamán TDK írásra, filmvágásban és fotókiállításban való részvételre.

Valamennyi résztvevő/ösztöndíjassal szemben elvárás:

I) A Sziget fesztivál időtartama alatt: 

- 0-24 óra jelenlét (a kutatók közösen vernek sátortábort az egyik őrzött kemping területén),
- terepmunka-megbeszéléseken való személyes részvétel (az első két nap vacsora után kb. egy óra, a következő napokon a kutatócsoportok feladatainak megfelelően a kutatócsoport vezetője egyezteti az időpontot a résztvevő hallgatókkal),
- napi 3-5 darab rugalmas kérdőív vagy interjú elkészítése,
- minden nap terepmunka-napló írása,
- a naplók és audiovizuális anyagok napi rendszeres feltöltése a közös kutatói felhőbe,
- szeptember 30-ra a fesztivál közben írt terepmunka-naplókat kell összegezni, egy egyhetes, személyes, de publikálható naplóvá. 

II) Az ősz folyamán kötelező: 

- felvenni a "falukutatás" c. választható tárgyat,

- ennek keretében részt venni a kétheti rendszerességgel, dupla idősávban tartott Sziget-kutatói megbeszélésen (aktív ötletelés és eszmecsere, feladatkiosztás, adatfeldolgozása, tanulmányok írása),
- és az eredményeket előadni a novemberre tervezett záró műhelykonferencián. 


Az őszi félév során a részt vevő oktatók és hallgatók a Sziget-kutatás anyagából több tanulmányt készítenek, csoportmunkában. Ezeket nevezzük vertikális csoportoknak. Példaként, 2016-ban a következő vertikális csoportok voltak: 

-          Rugalmas kérdőív, boldogság

-          Antropológiai megfigyelések

-          Mentális térképezés

-          Nyelvi tájkép

-          Szubkultúra

Önkéntesek

A fentieken túl minden ösztöndíjas hallgatónak szerepet kell vállalnia egyes technikai feladatok ellátásában, amelyek mindegyik vertikális kutatást támogatják. Ezeket nevezzük horizontális csoportoknak:

1. Sajtós, tartalom-szerkesztő. Feladatköre: a kutatás honlapjára, külső kommunikációra alkalmas napi rövid sajtóanyagok írása/szerkesztése, képi anyag szerkesztése, kapcsolattartás a honlap-fejlesztővel és a médiával.

2. Terepmunka-napló szerkesztő. Feladatköre: Egy meglévő adatbázis (Google Drive, Drobox vagy hasonló rendszerben) és a hozzá tartozó fájlstruktúra szerkesztése, karbantartása, illetve más formai dolgok (ésszerű fájlnevek, nem használunk ékezetet stb.) figyelése, betartatása. Ellenőrzi, hogy valamennyi részt vevő hallgató minden nap készít/feltölt/megoszt terepmunka-naplót. Az ősz folyamán szerkesztői tapasztalatával segít, hogy a szeptember terepmunka-naplók közzétehetők legyenek.

3. Fotó-szerkesztő. Feladatköre: egy előre megbeszélt fájlstruktúrában (ésszerű fájlnevek, nem használunk ékezetet stb.) a csoport fotóinak gyűjtése. Az ősz folyamán, a kiállításra készülvén, amikor kérdés, hogy egy-egy témához milyen képek készültek, akkor tőle (tőlük) reméljük a választ. Előny, ha maga is szeret fotózni, vagy szervezett már kiállítást.

4. Film-szerkesztő. Feladatköre: egy előre megbeszélt fájlstruktúrában (ésszerű fájlnevek, nem használunk ékezetet stb.) a csoport videóinak gyűjtése, montázsok, szerkesztett filmanyagok készítése. Előny, ha maga is szeret videózni, vagy szerkesztett már filmet, ismeri az Adobe Premiert vagy más vágóprogramot.

5. Adatbázis-szerkesztő. Feladatköre: a papír kérdőívek gyűjtése, rendszerezése a Sziget fesztivál alatt, majd a papír alapú rugalmas kérdőívek adatbevitele SPSS-ben. Lesznek elektronikus (CAPI) rugalmas kérdőívek is, amelyek már eleve SPSS keretfájlban készülnek. Ezeket majd csak merge-ölni kell, de ezeket is egyesével ellenőrizni kell majd (jól dolgozott-e a kérdezőbiztos).
Az adatbázis-szerkesztő "felmentést kap" a terepmunka-napló írása alól, viszont intenzív képzést kap rugalmas kérdőívezésből.

6. Angol fordító. Feladatköre: a magyar nyelvű tartalmak (kérdőív, fotókiállítás szövegei, filmfelirat, honlap) angolra történő fordítása. A feladatkör betöltéséhez elvárás a felsőfokú nyelvismeret. Előny a jó írásbeli stílus és a korábbi fordítói tapasztalat.

Technikai segítséget minden területen tudunk nyújtani, így a hozzá-nemértés nem akadály, de ha már van hasonló tapasztalat, az előnyt jelent.

A jelentkezés mindkét e-mailcímre kötelezően történik, határidő: 2017. május 22. (hétfő) 24:00
Cím: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. (Vita Emese)
FIGYELEM! A levél tárgya a következő legyen: SZIGET2017.

Előzetesen a fenti e-mail címek bármelyikén lehet kérdést is feltenni.

Továbbá a jelentkezéshez az alábbi pontokra kell válaszolni. A kérdésekre adott válaszok értékelése is a kiválasztási folyamat része, így a jól kidolgozott, átgondolt jelentkezési anyag előnyt jelent!
1. Név:
2. Szak, évfolyam:
3. Mobilszám:

 1. Email:
  4. Idegen nyelvismeret (angol/francia/német/spanyol írásbeli és szóbeli kommunikáció szintje):
  5. Megcélzott horizontális pozíció első helyen:
  6. ~ második helyen:
  7. Az adott pozíciót segítő korábbi tapasztalat (ha volt):
  8. CV csatolása
  9.Miért szeretnél a Szigeten kutatni? (max. 500 karakter): 

  A felvetteket június 8-ig kiértesítjük.

A felvétel során több szempontot veszünk figyelembe, a szak (antropológusok előnyben), évfolyam, hogy először venne-e részt, tanulmányi eredmények, jelentkezési motiváció, korábbi tevékenységekben való részvétel komolysága

Köszönjük megtisztelő érdeklődésüket!

Veres Valér

egyetemi docens, programvezető

Vita Emese,
Ph. D. hallgató, BBTE koordinátor

felveteli plakat 2018 300

Hetedik alkalommal vett részt a Babeș–Bolyai Tudományegyetem január 10. és 12. között Budapesten megszervezett Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon. A külföldi egyetemek között helyet foglaló intézmény képviselői három napon keresztül tájékoztatták...
Read more...
A Babeş–Bolyai Tudományegyetem díjazta az oktatás és a tudományos kutatás területén 2017/2018-as egyetemi tanévben elért eredményeket. A díjakat ünnepség keretében adták át 2018. december 17-én az egyetem Aula Magna termében. A...
Read more...

Keress bennünket a Facebookon!

Elérhetőség

titkarsagTitkárság

1989 Dec. 21 u., 128 sz.

400604 Kolozsvár

Tel:  +40-264.42.46.74

        +40-264.41.99.58

Fax: +40-264.42.46.74

Tanulmányi épület

Plugarilor utca, 34 szám

400604 Kolozsvár

Térkép