Terepkutatások


Felhívás szakmai gyakorlatra: Sziget Fesztivál 2016

Sziget Fesztivál-kutatás 2016 aug. 10-17. – Antropológiai expedíció a Sziget Fesztiválon. Szakmai gyakorlat felhívás hallgatóknak

sziget 2016A BBTE Szociológia és Szociális Munkásképző Kar Magyar Szociológia Intézete és a Budapesti Corvinus Egyetem 10 darab helyet hirdet meg a BBTE hallgatói számára a "Sziget 2016" c. kutatásban való részvételre. 

A kutatás célja a Sziget fesztivál kulturális antropológiai és szociológiai jellegű értelmezése.

Honlapunk: http://mentalmap.org/sziget2015/hu/akutatas/

Elsősorban antropológus, szociológus diákok jelentkezését várjuk, 

A résztvevők a következőkben részesülnek: 

 • Ingyenes belépőjegy a Sziget fesztivál teljes időtartamára 
 •  sátorhely az elkülönített sziget-campingek valamelyikében (ezek tulajdonképpen külföldieknek fenntartott VIP tábor-helyek, külön zuhanyozási, értékmegőrző stb. áll rendelkezésre)  
 •  napi egy meleg étkezés 
 •  Corvinus és Babes-Bolyai egyetemi oktatók irányítása mellett, nemzetközi csapatban dolgozhatnak.  
 •  lehetőség van az ősz folyamán TDK írására, filmvágásban, fotókiállításban való részvételre

Valamennyi résztvevővel szemben elvárás 

A Sziget fesztivál időtartama alatt:

 • 0-24 óra jelenlét
 •  terepmunka-megbeszéléseken való személyes részvétel (minden vacsora után kb. 1 óra!), 
 •  napi 3-5 darab rugalmas kérdőív vagy interjú elkészítése, 
 •  minden nap terepmunka-napló írása, 
 •  a naplók és audióvizális anyagok napi rendszeres feltöltése a közös kutatói felhőbe 
 •  szeptember 30-ra a fesztivál közben írt terepmunka-naplókat kell összegezni, egy egyhetes, személyes, de publikálható naplóvá.  
 •  Az antropológusok számára következő félév folyamán ajánlott felvenni a „Etnológia-Falukutatás” c. választható tárgyat
 •  ennek keretében részt venni az ősz folyamán kétheti rendszerességgel Sziget-kutatói megbeszélésen (aktív ötletelés és eszmecsere, feladatkiosztás, adatfeldolgozása, tanulmányok írása), és
 •  előadni a novemberre tervezett záró műhelykonferencián Budapesten (nem kötelező)

Az őszi félév során a részt vevő oktatók és hallgatók a Sziget-kutatás anyagából több tanulmányt  készítenek, csoportmunkában. Ezeket nevezzük vertikális csoportoknak. Példaként, 2015-ben a következő vertikális csoportok voltak: 

Rugalmas kérdőív, Antropológiai megfigyelések, Mentális térképezés, Nyelvi tájkép, Sajtó

A fentieken túl minden résztvevőhallgatónak szerepet kell vállalnia a kutatás technikai lebonyolításában, amelyek mindegyik vertikális kutatást támogatják. Ezeket nevezzük horizontális csoportoknak. 

 1. Sajtós, tartalom-fejlesztő. Feladatköre: a kutatás honlapjának szerkesztése, külső kommunikációra alkalmas napi rövid sajtóanyagok írása/szerkesztése, képi anyag szerkesztése, a kutatásról megjelenő cikkek be-linkelése, kapcsolattartás a honlap-fejlesztővel és a médiával 
 2. Terepmunka-napló szerkesztő. Feladatköre: Megtervez egy adatbázist (Google Drive, Dropbox vagy hasonló rendszerben) hozzá tartozó fájlstruktúrát és más formai dolgokat (ésszerű fájlnevek, nem használunk ékezetet stb.). Ellenőrzi hogy valamennyi részt vevő hallgató minden nap készít/feltölt/megoszt terepmunka-naplót. Az ősz folyamán szerkesztői tapasztalatával segít, hogy szeptemberben a terepmunka-naplók közzétehetők legyenek. 
 3. Fotó szerkesztő. Feladatköre: egy előre megbeszélt fájlstruktúrában (ésszerű fájlnevek, nem használunk ékezetet stb.) a csoport fotóinak gyűjtése. Az ősz folyamán, a kiállításra készülvén, amikor kérdés, hogy egy-egy témához milyen képek készültek, akkor tőle (tőlük) reméljük a választ. Előny, ha maga is szeret fotózni, vagy szervezett már kiállítást. 
 4. Film szerkesztő.  Feladatköre: egy előre megbeszélt fájlstruktúrában (ésszerű fájlnevek, nem használunk ékezetet stb.) a csoport videóinak gyűjtése, montázsok, szerkesztett filmanyagok készítése. Előny, ha maga is szeret videózni, vagy szerkesztett már filmet, ismeri az Adobe Premiert vagy más vágóprogramot.  
 5. Adatbázis-szerkesztő. Feladatköre: a papír kérdőívek gyűjtése, rendszerezése a Sziget során majd a papír alapú rugalmas kérdőívek adatbevitele SPSS-ben. Lesznek elektronikus (CAPI) rugalmas kérdőívek is, amelyek már eleve SPSS keretfájlban készülnek. Ezeket majd csak merge-ölni kell, de ezeket is egyesével ellenőrizni kell majd (jól dolgozott-e a kérdezőbiztos). Az adatbázis-szerkesztő "felmentést kap" a terepmunka-napló írása alól, viszont az első napokban intenzív képzést kap rugalmas kérdőívezésből. 
 6. Angol fordító. Feladatköre: a magyar nyelvű tartalmak angolra fordítása, az angol nyelvű honlap anyagainak elkészítése. A feladatkör betöltéséhez elvárás a felsőfokú nyelvismeret. Előny a jó írásbeli stílus és a korábbi fordítói tapasztalat.

Technikai segítséget minden területen tudunk nyújtani, így a hozzá nem értés nem akadály, de ha már van hasonló tapasztalat, az előnyt jelent. 

A jelentkezés e-mailben történik, határidő: 2016. június 2. (csütörtök)  

Cím:         Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. és Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

FIGYELEM: a subject ez legyen: SZIGET2016 

Előzetesen lehet kérdést is feltenni. 

A jelentkezéshez az alábbi pontokra kell válaszolni (egy külön word fájlban, amit csatolva kérünk). A válaszadás minden kérdésnél kötelező:

 1. név:
 2.  szak:   ……..  (1-3) évfolyam  
 3.  email………mobilszám: ……..
 4.  nyelvismeret (írásbeli és szóbeli kommunikáció szintje): 
 5.  megcélzott pozíció első helyen: 
 6.  ~ második helyen: 
 7.  az adott pozíciót segítő korábbi tapasztalat (ha volt) 
 8.  motivációs levél (kb.200 karakter)
 9.  Te mit kutatnál a szigeten? Miért? (max. 300 karakter):
 10.  a személyi igazolvány másolatának csatolása

Az elbírálásban előnyt jelent, ha már felvették az Ifjúságszociológia kurzust. Egy másik szakmai gyakorlatban való részvétel nem jelent hátrányt.

A felvetteket június 30-ig kiértesítjük.


Köszönjük megtisztelő érdeklődésüket! 

Programfelelős:  Letenyei László egyetemi docens, (Corvinus)

                            Veres Valér egyetemi docens (BBTE)

felveteli plakat 2018 300

Hetedik alkalommal vett részt a Babeș–Bolyai Tudományegyetem január 10. és 12. között Budapesten megszervezett Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon. A külföldi egyetemek között helyet foglaló intézmény képviselői három napon keresztül tájékoztatták...
Read more...
A Babeş–Bolyai Tudományegyetem díjazta az oktatás és a tudományos kutatás területén 2017/2018-as egyetemi tanévben elért eredményeket. A díjakat ünnepség keretében adták át 2018. december 17-én az egyetem Aula Magna termében. A...
Read more...

Keress bennünket a Facebookon!

Elérhetőség

titkarsagTitkárság

1989 Dec. 21 u., 128 sz.

400604 Kolozsvár

Tel:  +40-264.42.46.74

        +40-264.41.99.58

Fax: +40-264.42.46.74

Tanulmányi épület

Plugarilor utca, 34 szám

400604 Kolozsvár

Térkép