Felvételi


Antropológia, humánerőforrás menedzsment, szociológia szakok

Induló szakok, helyek száma
Felvételi követelmények
A felvételi időrendje és a beiratkozás menete
Helyek visszaigazolása
Információk magyar állampolgárok számára

INDULÓ SZAKOK, HELYEK SZÁMA

felveteli plakat 2018Felvételi 2018

A BBTE Magyar Szociológia Tanszéken alapképzésen (BA) három magyar nyelvű szakon lehet tanulni, szociológián, humánerőforrás menedzsmenten és kulturális antropológián.

A szociológia és antropológia szakon kettős diplomát lehet szerezni,  amennyiben a hallgatók felvételiznek a Budapesti Corvinus Egyetemre (BCE) is. Ebben az esetben a tantárgyak nagy részét (kb. 75%) csak az egyik egyetemen kell teljesíteni. A kettős diploma megszerzését a kolozsvári BBTE és a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) közös megállapodása teszi lehetővé. Feltétel, hogy mindkét egyetemre felvételt kell nyerni (nem feltétlenül egyidőben). Figyelem, a BCE-re emelt szintű érettségivel lehet beiratkozni!

Az egyes szakokon a 2018 júliusi felvételi szakaszban a helyek száma a következő: :

  Államilag támogatott (ingyenes) helyek*   Tandíjas helyek
Szociológia 9(+2*)   20
Humánerőforrás menedzsment 16 (+2*)   14
Kulturális antropológia 8 (+2*)   15
 * Az államilag támogatott helyek száma túljelentkezés esetén korlátozott mértékben növelhető. Külön helyek vannak azoknak, akik vidéki (községi) középiskolákban érettségiztek.

2018 szeptemberi felvételi szakaszban a meghirdetett helyek száma  2018 augusztusában lesz ismert:

  Államilag támogatott (ingyenes) helyek*   Tandíjas helyek
Szociológia      
Humánerőforrás menedzsment      
Kulturális antropológia      
 
 * Az államilag támogatott helyek száma túljelentkezés esetén korlátozott mértékben növelhető.

Intézetünkben szociális munka alapszak és levelező (távoktatás) tagozat is működik, lásd: http://bbte-szocialismunka.ro

Beiratkozáskor a felvételizők több szakot is megjelölhetnek a fentiek közül. Ha első körben nem az elsőnek megjelölt szakra jutottak be, visszaosztási kérést lehet benyújtani, ahol újra az elsősorban választott szakra való felvételt kell kérni. Legtöbb esetben a felvételizők első opciójuk szerint nyernek felvételt a karunk szakjaira. Azok számára, akik ily módon mégse az elsőnek óhajtott szakon kezdik el a tanulmányaikat, II. évtől lehetőség nyílik szakot váltani.

Bővebben: Antropológia, humánerőforrás menedzsment, szociológia szakok

Településfejlesztés, Humánerőforrás menedzsment és szervezetek szociológiája mesterképzések

Felvételi tudnivalók 2017

A felvételi eljárás menete a magyar (és más EU-s) állampolgárok részére

A mesteri programok célja elmélyíteni az alapképzésben elsajátított tudást, nyitni a tudományos kutatás felé, illetve a szaktudás konkrét tevékenységekben való alkalmazását is célozzák. 

Mesteri programjaink mindenki számára nyitottak, akik – szakiránytól függetlenül –  bármely EU-s országból származó alapképzős (BA) oklevéllel rendelkeznek.

A kolozsvári BBTE és a Budapesti Corvinus Egyetem közös megállapodása értelmében a mesteri programjainkban a 2014-2015-ös tanévtől kezdődően mindkét egyetemről diplomát lehet szerezni, a tantárgyak nagy részét csak az egyik egyetemen kell teljesíteni. Ehhez viszont mindkét egyetemre felvételizni kell (a BCE-n a  felvételi íratkozás minden év február 15-éig lehetséges)

A mesteri képzés szabályai hasonlóak az alapképzéséhez. Kisebb a heti óraszám, több az egyéni tanulásra szánt idő. A legtöbb mesteri programon a negyedik szemesztert nagyobbrészt az egyéni és tutoriális tevékenységekre tartják fenn. Ösztöndíj, bentlakás és egyéb juttatások tekintetében a mesteris hallgatóknak azonos jogai vannak az alapképzésbeli diákokéval. A mesteri képzés órarendje munkával vagy más elfogaltsággal (pl. gyermeknevelés) is összeegyeztethető. További részletekért látogasd meg e honlap Egyetem menűpontját. ott a Mesteri képzés cím alatt olvashatók részletesebb információk.

Bővebben: Településfejlesztés, Humánerőforrás menedzsment és szervezetek szociológiája mesterképzések

Doktori képzés

 

BBTE SZOCIOLÓGIA DOKTORI ISKOLA
FELVÉTELI INFORMÁCIÓK

A Babes-Bolyai Tudományegyetem Szociológia Doktori Iskolája keretében román, magyar és angol nyelven is lehet doktori tanulmányokat folytatni és disszertációt írni. 

A 2017. szeptemberi felvételi során a következő doktori irányítókhoz lehet jelentkezni:

Magyar Szociológia és Szociális Munka Intézet

dr. Albert-Lőrincz Enikő, dr. Dégi L. Csaba, dr. Veres Valér

Román Szociológia Intézet (Departamentul de Sociologie):

 dr. Irina Culic,dr. Chiribucă Dan, dr. Petru Iluţ, dr. Comșa Mircea.

Román Szociális Munka Intézet (Departamentul de Asistență Socială):

dr. Cornelia Mureșan, dr. Livia Popescu,  dr. Roth Maria, dr. Maria Pantea, dr. Bogdan Iovu

Bővebben: Doktori képzés

felveteli plakat 2018 300

Egyetemi hírek

AZ ELSEVIER World University Rankings szerint 2015-16-ban a térségünkből nemzetközi viszonylatban a kolozsvári BBTE a legjobb pozícióban levő egyetem a budapesti Semmelweis Egyetemmel együtt. Mindketten az 501-600. helyen találhatók. A többi nagy egyetem a 601-800 helyen követik őket. Ezt a listát a California Institute of Technology vezeti.

Korábban a Bukaresti Egyetem 684. helyezést ért el, míg a Babeș-Bolyai Tudományegyetem a 709. egy tudományos publikációk alapján összeállított listán. A Bukaresti Műszaki Egyetem az 594. helyezést érte el. A listát egyébként az amerikai Harvard vezette.

A 2000 egyetemet tartalmazó listán további romániai egyetemek is találhatóak, a listát itt lehet böngészni.

Hetedik alkalommal vett részt a Babeș–Bolyai Tudományegyetem január 10. és 12. között Budapesten megszervezett Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon. A külföldi egyetemek között helyet foglaló intézmény képviselői három napon keresztül tájékoztatták...
Read more...
A Babeş–Bolyai Tudományegyetem díjazta az oktatás és a tudományos kutatás területén 2017/2018-as egyetemi tanévben elért eredményeket. A díjakat ünnepség keretében adták át 2018. december 17-én az egyetem Aula Magna termében. A...
Read more...

Keress bennünket a Facebookon!

Elérhetőség

titkarsagTitkárság

1989 Dec. 21 u., 128 sz.

400604 Kolozsvár

Tel:  +40-264.42.46.74

        +40-264.41.99.58

Fax: +40-264.42.46.74

Tanulmányi épület

Plugarilor utca, 34 szám

400604 Kolozsvár

Térkép