Településfejlesztésben alkalmazott szociológia


Településfejlesztésben alkalmazott szociológia

felvételi információk

A mesteri program leírása

A "Településfejlesztésben alkalmazott szociológia"  egy kétéves mesteri program, amelyet elsősorban olyan diákoknak ajánlunk, akik a szociológia, antropológia, szociális munkás, közigazgatás, közgazdaság, politológia szakot végezték. A program egyaránt nyújt gyakorlati és elméleti képzést, a megszerzett tudást a helyi önkormányzatok, közigazgatási intézetek, civil szervezetek, pályázatíró cégek, fejlesztési és urbanisztikai hivatalok alkalmazottai hasznosíthatják. Az oktatói csapatnak tagjai a budapesti Corvinus Egyetem tanárai is, akik főtantárgyakat tanítanak. A mesteri program keretében a hallgatók elmélyítik a számítógépes adatelemzési készségeiket, megtanulnak településfejlesztési, társadalomfejlesztési elemzéseket végezni, és ezekből feljesztési terveket készíteni.

A képzés keretében lehetőség nyílik tantárgyakat választani az egyetem más mesteri programjaiból is, valamint a  kar más magyar mesteri programjainak gyakorlati tárgyai közül is.

A program román neve (így szerepelhet egyes román nyelvű közleményekben, de a tannyelv magyar): Sociologie aplicată în dezvoltarea locală.

Felvételi kritériumok

A felvételi egy kutatási program leadásásból és interjú keretében való bemutatásából áll. A felvételi bizottság főleg a jelentkezők érdeklődési körére és motivációira kíváncsi, és nyitott más karok végzőseinek fogadására is. Ez a próba a végső minősítés 40 százalékát adja, további 40 százalékot az előző egyetemi tanulmányok általános átlaga, 20 százalékot pedig az előző tanulmányokat lezáró nyelvvizsga eredménye képez.

Helyek száma: 7-10 államilag támogatott hely, évente változhat (lásd a Felvételi menűpontot)

Fontosabb tantárgyak

A képzés keretében hallgatható fontosabb tárgyak: a városfejlődés szociológiája; vidékfejlesztés szociológiája, regionális fejlesztési stratégiák és politikák; társadalmii és regionális fejlődés kutatásának mtodológiája; szociális gazdaság, vidégfejlesztés gadaságtana, szociológiai tanácsadás településfejlesztési intézmények számára; EU-s projektmenedzsment; kulturális projektmenedzsment, fejlesztési stratégiák struktúrája és elemzése. érvelés és diskurzus a public relations-ban; üzleti kommunikáció; lokális fejlesztési modellek, városelméletek; szervezeti menedzsment, humás erőforrás menedzsment, haladó kutatásmódszertan; térinformatika; társadalomtudományi elmélet; az egyén, a család és a közösség mentálhigiéniája; közvélemény és arculati kampányok; nemzetközi migráció és munkaerőpiac, vállalkozás-szociológia; társadalmi kohézió multikulturális kontextusban.

 A tantárgyak magyarul hallgathatók.

A részletesebb leírás a mesteri blogján olvasható:

http://telepulesfejlesztes.blogspot.ro/

 

A mesteri program felelősei (és elérhetőségük):

dr. Veres Valér, email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

dr. Kiss Dénes, email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

felveteli plakat 2018 300

Egyetemi hírek

AZ ELSEVIER World University Rankings szerint 2015-16-ban a térségünkből nemzetközi viszonylatban a kolozsvári BBTE a legjobb pozícióban levő egyetem a budapesti Semmelweis Egyetemmel együtt. Mindketten az 501-600. helyen találhatók. A többi nagy egyetem a 601-800 helyen követik őket. Ezt a listát a California Institute of Technology vezeti.

Korábban a Bukaresti Egyetem 684. helyezést ért el, míg a Babeș-Bolyai Tudományegyetem a 709. egy tudományos publikációk alapján összeállított listán. A Bukaresti Műszaki Egyetem az 594. helyezést érte el. A listát egyébként az amerikai Harvard vezette.

A 2000 egyetemet tartalmazó listán további romániai egyetemek is találhatóak, a listát itt lehet böngészni.

Hetedik alkalommal vett részt a Babeș–Bolyai Tudományegyetem január 10. és 12. között Budapesten megszervezett Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon. A külföldi egyetemek között helyet foglaló intézmény képviselői három napon keresztül tájékoztatták...
Read more...
A Babeş–Bolyai Tudományegyetem díjazta az oktatás és a tudományos kutatás területén 2017/2018-as egyetemi tanévben elért eredményeket. A díjakat ünnepség keretében adták át 2018. december 17-én az egyetem Aula Magna termében. A...
Read more...

Keress bennünket a Facebookon!

Elérhetőség

titkarsagTitkárság

1989 Dec. 21 u., 128 sz.

400604 Kolozsvár

Tel:  +40-264.42.46.74

        +40-264.41.99.58

Fax: +40-264.42.46.74

Tanulmányi épület

Plugarilor utca, 34 szám

400604 Kolozsvár

Térkép