Terepkutatások


Sziget-kutatás 2017 (aug. 9-16.): Szakmai gyakorlat felhívás hallgatóknak

A BBTE Magyar Szociológia Intézet és, 10 darab diákkutató helyet hirdet meg a "Sziget 2017" c. terepkutatásban való részvételre szociológia, antropológia és HR szakos diákoknak.
A kutatás célja a Sziget fesztivál kulturális antropológiai és szociológiai jellegű értelmezése. 

További információ a honlapukon érhető el: http://mentalmap.org/sziget2015/hu/akutatas/


Elsősorban 
- alapképzés (BA) 1-2. évfolyam és/vagy

- mesteri MA 1. évfolyam


Az résztvevők a következőkben részesülnek:
- Ingyenes belépőjegy a Sziget fesztivál teljes időtartamára,
- sátorhely az elkülönített sziget-campingek valamelyikében (ezek tulajdonképpen őrzött táborhelyek, külön zuhanyozási, értékmegőrző stb. áll rendelkezésre),
- napi egy meleg étkezés,
- Corvinus és Babes-Bolyai egyetemi oktatók irányítása mellett, nemzetközi csapatban dolgozhatnak, 

- lehetőség van az ősz folyamán TDK írásra, filmvágásban és fotókiállításban való részvételre.

Valamennyi résztvevő/ösztöndíjassal szemben elvárás:

I) A Sziget fesztivál időtartama alatt: 

- 0-24 óra jelenlét (a kutatók közösen vernek sátortábort az egyik őrzött kemping területén),
- terepmunka-megbeszéléseken való személyes részvétel (az első két nap vacsora után kb. egy óra, a következő napokon a kutatócsoportok feladatainak megfelelően a kutatócsoport vezetője egyezteti az időpontot a résztvevő hallgatókkal),
- napi 3-5 darab rugalmas kérdőív vagy interjú elkészítése,
- minden nap terepmunka-napló írása,
- a naplók és audiovizuális anyagok napi rendszeres feltöltése a közös kutatói felhőbe,
- szeptember 30-ra a fesztivál közben írt terepmunka-naplókat kell összegezni, egy egyhetes, személyes, de publikálható naplóvá. 

II) Az ősz folyamán kötelező: 

- felvenni a "falukutatás" c. választható tárgyat,

- ennek keretében részt venni a kétheti rendszerességgel, dupla idősávban tartott Sziget-kutatói megbeszélésen (aktív ötletelés és eszmecsere, feladatkiosztás, adatfeldolgozása, tanulmányok írása),
- és az eredményeket előadni a novemberre tervezett záró műhelykonferencián. 


Az őszi félév során a részt vevő oktatók és hallgatók a Sziget-kutatás anyagából több tanulmányt készítenek, csoportmunkában. Ezeket nevezzük vertikális csoportoknak. Példaként, 2016-ban a következő vertikális csoportok voltak: 

-          Rugalmas kérdőív, boldogság

-          Antropológiai megfigyelések

-          Mentális térképezés

-          Nyelvi tájkép

-          Szubkultúra

Önkéntesek

A fentieken túl minden ösztöndíjas hallgatónak szerepet kell vállalnia egyes technikai feladatok ellátásában, amelyek mindegyik vertikális kutatást támogatják. Ezeket nevezzük horizontális csoportoknak:

1. Sajtós, tartalom-szerkesztő. Feladatköre: a kutatás honlapjára, külső kommunikációra alkalmas napi rövid sajtóanyagok írása/szerkesztése, képi anyag szerkesztése, kapcsolattartás a honlap-fejlesztővel és a médiával.

2. Terepmunka-napló szerkesztő. Feladatköre: Egy meglévő adatbázis (Google Drive, Drobox vagy hasonló rendszerben) és a hozzá tartozó fájlstruktúra szerkesztése, karbantartása, illetve más formai dolgok (ésszerű fájlnevek, nem használunk ékezetet stb.) figyelése, betartatása. Ellenőrzi, hogy valamennyi részt vevő hallgató minden nap készít/feltölt/megoszt terepmunka-naplót. Az ősz folyamán szerkesztői tapasztalatával segít, hogy a szeptember terepmunka-naplók közzétehetők legyenek.

3. Fotó-szerkesztő. Feladatköre: egy előre megbeszélt fájlstruktúrában (ésszerű fájlnevek, nem használunk ékezetet stb.) a csoport fotóinak gyűjtése. Az ősz folyamán, a kiállításra készülvén, amikor kérdés, hogy egy-egy témához milyen képek készültek, akkor tőle (tőlük) reméljük a választ. Előny, ha maga is szeret fotózni, vagy szervezett már kiállítást.

4. Film-szerkesztő. Feladatköre: egy előre megbeszélt fájlstruktúrában (ésszerű fájlnevek, nem használunk ékezetet stb.) a csoport videóinak gyűjtése, montázsok, szerkesztett filmanyagok készítése. Előny, ha maga is szeret videózni, vagy szerkesztett már filmet, ismeri az Adobe Premiert vagy más vágóprogramot.

5. Adatbázis-szerkesztő. Feladatköre: a papír kérdőívek gyűjtése, rendszerezése a Sziget fesztivál alatt, majd a papír alapú rugalmas kérdőívek adatbevitele SPSS-ben. Lesznek elektronikus (CAPI) rugalmas kérdőívek is, amelyek már eleve SPSS keretfájlban készülnek. Ezeket majd csak merge-ölni kell, de ezeket is egyesével ellenőrizni kell majd (jól dolgozott-e a kérdezőbiztos).
Az adatbázis-szerkesztő "felmentést kap" a terepmunka-napló írása alól, viszont intenzív képzést kap rugalmas kérdőívezésből.

6. Angol fordító. Feladatköre: a magyar nyelvű tartalmak (kérdőív, fotókiállítás szövegei, filmfelirat, honlap) angolra történő fordítása. A feladatkör betöltéséhez elvárás a felsőfokú nyelvismeret. Előny a jó írásbeli stílus és a korábbi fordítói tapasztalat.

Technikai segítséget minden területen tudunk nyújtani, így a hozzá-nemértés nem akadály, de ha már van hasonló tapasztalat, az előnyt jelent.

A jelentkezés mindkét e-mailcímre kötelezően történik, határidő: 2017. május 22. (hétfő) 24:00
Cím: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. (Vita Emese)
FIGYELEM! A levél tárgya a következő legyen: SZIGET2017.

Előzetesen a fenti e-mail címek bármelyikén lehet kérdést is feltenni.

Továbbá a jelentkezéshez az alábbi pontokra kell válaszolni. A kérdésekre adott válaszok értékelése is a kiválasztási folyamat része, így a jól kidolgozott, átgondolt jelentkezési anyag előnyt jelent!
1. Név:
2. Szak, évfolyam:
3. Mobilszám:

 1. Email:
  4. Idegen nyelvismeret (angol/francia/német/spanyol írásbeli és szóbeli kommunikáció szintje):
  5. Megcélzott horizontális pozíció első helyen:
  6. ~ második helyen:
  7. Az adott pozíciót segítő korábbi tapasztalat (ha volt):
  8. CV csatolása
  9.Miért szeretnél a Szigeten kutatni? (max. 500 karakter): 

  A felvetteket június 8-ig kiértesítjük.

A felvétel során több szempontot veszünk figyelembe, a szak (antropológusok előnyben), évfolyam, hogy először venne-e részt, tanulmányi eredmények, jelentkezési motiváció, korábbi tevékenységekben való részvétel komolysága

Köszönjük megtisztelő érdeklődésüket!

Veres Valér

egyetemi docens, programvezető

Vita Emese,
Ph. D. hallgató, BBTE koordinátor

felveteli plakat 2017

December 8-án nyílt meg, és a tervek szerint december 20-áig látogatható az a kiállítás, melynek keretében 17 trópusi lepkefaj több mint 160 élő egyedét tekintheti meg a kolozsvári közönség. A...
Read more...
A Babeș–Bolyai Tudományegyetem a legelső helyen szerepel a romániai egyetemek globális rangsorában az Egyetemi Metarangsor–2017 felmérés alapján, amely a hazai egyetemek hierarchiáját az egyéni teljesítmények kombinációjának eredményei alapján határozza meg,...
Read more...

Keress bennünket a Facebookon!

Elérhetőség

titkarsagTitkárság

1989 Dec. 21 u., 128 sz.

400604 Kolozsvár

Tel:  +40-264.42.46.74

        +40-264.41.99.58

Fax: +40-264.42.46.74

Tanulmányi épület

Plugarilor utca, 34 szám

400604 Kolozsvár

Térkép