Cikkek

Településfejlesztésben alkalmazott szociológia

felvételi információk

A mesteri program leírása

A "Településfejlesztésben alkalmazott szociológia"  egy kétéves mesteri program, amelyet elsősorban olyan diákoknak ajánlunk, akik a szociológia, antropológia, szociális munkás, közigazgatás, közgazdaság, politológia szakot végezték. A program egyaránt nyújt gyakorlati és elméleti képzést, a megszerzett tudást a helyi önkormányzatok, közigazgatási intézetek, civil szervezetek, pályázatíró cégek, fejlesztési és urbanisztikai hivatalok alkalmazottai hasznosíthatják. Az oktatói csapatnak tagjai a budapesti Corvinus Egyetem tanárai is, akik főtantárgyakat tanítanak. A mesteri program keretében a hallgatók elmélyítik a számítógépes adatelemzési készségeiket, megtanulnak településfejlesztési, társadalomfejlesztési elemzéseket végezni, és ezekből feljesztési terveket készíteni.

A képzés keretében lehetőség nyílik tantárgyakat választani az egyetem más mesteri programjaiból is, valamint a  kar más magyar mesteri programjainak gyakorlati tárgyai közül is.

A program román neve (így szerepelhet egyes román nyelvű közleményekben, de a tannyelv magyar): Sociologie aplicată în dezvoltarea locală.

Felvételi kritériumok

A felvételi egy kutatási program leadásásból és interjú keretében való bemutatásából áll. A felvételi bizottság főleg a jelentkezők érdeklődési körére és motivációira kíváncsi, és nyitott más karok végzőseinek fogadására is. Ez a próba a végső minősítés 40 százalékát adja, további 40 százalékot az előző egyetemi tanulmányok általános átlaga, 20 százalékot pedig az előző tanulmányokat lezáró nyelvvizsga eredménye képez.

Helyek száma: 7-10 államilag támogatott hely, évente változhat (lásd a Felvételi menűpontot)

Fontosabb tantárgyak

A képzés keretében hallgatható fontosabb tárgyak: a városfejlődés szociológiája; falufejlesztés szociológiája, regionális földrajzi problémák; területi és regionális kutatások módszertana; agrárgazdaság, szociológiai tanácsadás településfejlesztési intézetek számára; projektmenedzsment; érvelés és diskurzus a public relations-ban; üzleti kommunikáció; városökológiai modellek, antropológiai elméletek; haladó kutatásmódszertan; térinformatika; társadalomtudományi elmélet; az egyén, a család és a közösség mentálhigiéniája; közvélemény és arculati kampányok; nemzetközi migráció, vállalkozás-szociológia; társadalmi kohézió multikulturális kontextusban.

 A tantárgyak magyarul hallgathatók.

A részletesebb leírás a mesteri blogján olvasható:

http://telepulesfejlesztes.blogspot.ro/

 

A mesteri program felelősei (és elérhetőségük):

dr. Veres Valér, email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

dr. Kiss Dénes, email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A közeljövőben várható a 2017/2018-as tanév őszi szemeszterére a miniszteri ösztöndíjas részképzés pályázat kiírása - teljes szemeszteres részképzésre és részképzős tanulmányútra.A pályázat meghatározó, egyik legfontosabb melléklete a magyarországi intézménytől kapott...
Read more...
A BBTE Földrajz Kar kutatójának, Bartók Blankának tudományos eredményeiről számolt be a Spiegel német nyelvű portál. A cikk elérhető a portál online felületén. Az éghajlatkutatónak 2016-ban a Nature Communications világhírű szakmai folyóiratban...
Read more...
A Babeş–Bolyai Tudományegyetem a 2017–2018-as egyetemi tanévre 4.947 tandíjmentes, több mint 9.200 tandíjas, és több mint 2.650 távoktatási és csökkentett látogatású helyet hirdet meg az alapképzési felvételire. Ezek közül 60...
Read more...
Huszadik alkalommal kerül megrendezésre 2017. május 18–21. között Kolozsváron az Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia (ETDK), amelyet az idén 40 szekcióban hirdetnek meg a szervezők.
Read more...

Keress bennünket a Facebookon!

Elérhetőség

titkarsagTitkárság

1989 Dec. 21 u., 128 sz.

400604 Kolozsvár

Tel:  +40-264.42.46.74

        +40-264.41.99.58

Fax: +40-264.42.46.74

Tanulmányi épület

Plugarilor utca, 34 szám

400604 Kolozsvár

Térkép