Felvételi


Antropológia, humánerőforrás menedzsment, szociológia szakok

Induló szakok, helyek száma
Felvételi követelmények
A felvételi időrendje és a beiratkozás menete
Helyek visszaigazolása
Információk magyar állampolgárok számára

INDULÓ SZAKOK, HELYEK SZÁMA

felveteli plakat 2017A kolozsvári BBTE és a Budapesti Corvinus Egyetem közös megállapodása értelmében a programjainkban tanulóknak mindkét egyetemről diplomát lehet szerezni, a tantárgyak nagy részét csak az egyik egyetemen kell teljesíteni. A kettős diploma feltétele, hogy mindkét egyetemre felvételt kell nyerni (nem feltétlenül egyidőben).

A BBTE Magyar Szociológia Tanszéken alapképzésen (BA) három magyar nyelvű szakon lehet tanulni, szociológián, humánerőforrás menedzsmenten és kulturális antropológián. Az egyes szakokon  2017 júliusi felvételi szakaszban a helyek száma a következő:

  Államilag támogatott (ingyenes) helyek*   Tandíjas helyek
Szociológia 10 (+2)   20
Humánerőforrás menedzsment 12 (+2)   20
Kulturális antropológia 10 (+4)   18
 *A helyek száma még nem végleges, az egyetem rektori hivatala ezután osztja le a Minisztériumtól kapott helyek számát karokra, szakokra.  A szakok között a helyek száma korlátozott mértékben átcsoportosítható.

2017 szeptemberi felvételi szakaszban a meghirdetett helyek száma a következő:

  Államilag támogatott (ingyenes) helyek**   Tandíjas helyek
Szociológia     20
Humánerőforrás menedzsment     20
Kulturális antropológia     18

**A nyári felvételi után meghirdetendő helyek száma még nem ismert.

Beiratkozáskor a felvételizők több szakot is megjelölhetnek a fentiek közül. Ha első körben nem az elsőnek megjelölt szakra jutottak be, visszaosztási kérést lehet benyújtani, ahol újra az elsősorban választott szakra való felvételt kell kérni. Legtöbb esetben a felvételizők első opciója szerint lesznek felvéve a karunk szakjaira. Azok számára, akik ily módon mégse az elsőnek óhajtott szakon kezdik el a tanulmányaikat, II. évtől lehetőség nyílik szakot váltani.

Bővebben: Antropológia, humánerőforrás menedzsment, szociológia szakok

Településfejlesztés, Humánerőforrás menedzsment és szervezetek szociológiája mesterképzések

Felvételi tudnivalók 2017

A felvételi eljárás menete a magyar (és más EU-s) állampolgárok részére

A mesteri programok célja elmélyíteni az alapképzésben elsajátított tudást, nyitni a tudományos kutatás felé, illetve a szaktudás konkrét tevékenységekben való alkalmazását is célozzák. 

Mesteri programjaink mindenki számára nyitottak, akik – szakiránytól függetlenül –  bármely EU-s országból származó alapképzős (BA) oklevéllel rendelkeznek.

A kolozsvári BBTE és a Budapesti Corvinus Egyetem közös megállapodása értelmében a mesteri programjainkban a 2014-2015-ös tanévtől kezdődően mindkét egyetemről diplomát lehet szerezni, a tantárgyak nagy részét csak az egyik egyetemen kell teljesíteni.

A mesteri képzés szabályai hasonlóak az alapképzéséhez. Kisebb a heti óraszám, több az egyéni tanulásra szánt idő. A legtöbb mesteri programon a negyedik szemesztert nagyobbrészt az egyéni és tutoriális tevékenységekre tartják fenn. Ösztöndíj, bentlakás és egyéb juttatások tekintetében a mesteris hallgatóknak azonos jogai vannak az alapképzésbeli diákokéval.

Bővebben: Településfejlesztés, Humánerőforrás menedzsment és szervezetek szociológiája mesterképzések

Doktori képzés

 

BBTE SZOCIOLÓGIA DOKTORI ISKOLA
FELVÉTELI INFORMÁCIÓK

A Babes-Bolyai Tudományegyetem Szociológia Doktori Iskolája keretében román, magyar és angol nyelven is lehet doktori tanulmányokat folytatni és disszertációt írni. 

A 2016. őszi felvételi során a következő doktori irányítókhoz lehet jelentkezni:

Magyar Szociológia és Szociális Munka Intézet

dr. Albert-Lőrincz Enikő, dr. Dégi L. Csaba, dr. Veres Valér

Román Szociológia Intézet (Departamentul de Sociologie):

 dr. Irina Culic,dr. Chiribucă Dan, dr. Petru Iluţ, dr. Comșa Mircea.

Román Szociális Munka Intézet (Departamentul de Asistență Socială):

dr. Cornelia Mureșan, dr. Livia Popescu,  dr. Roth Maria

Bővebben: Doktori képzés

felveteli plakat 2017

Egyetemi hírek

AZ ELSEVIER World University Rankings szerint 2015-16-ban a térségünkből nemzetközi viszonylatban a kolozsvári BBTE a legjobb pozícióban levő egyetem a budapesti Semmelweis Egyetemmel együtt. Mindketten az 501-600. helyen találhatók. A többi nagy egyetem a 601-800 helyen követik őket. Ezt a listát a California Institute of Technology vezeti.

Korábban a Bukaresti Egyetem 684. helyezést ért el, míg a Babeș-Bolyai Tudományegyetem a 709. egy tudományos publikációk alapján összeállított listán. A Bukaresti Műszaki Egyetem az 594. helyezést érte el. A listát egyébként az amerikai Harvard vezette.

A 2000 egyetemet tartalmazó listán további romániai egyetemek is találhatóak, a listát itt lehet böngészni.

A Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány tehetségkutató projektje első lépéseként várja olyan, Kárpát-medencei, kiemelkedő tehetségű 16-30 éves nappali tagozatos fiatalok jelentkezését, akik: – kimagasló tanulmányi eredménnyel rendelkeznek – országos, illetve nemzetközi tanulmányi-,...
Read more...
A kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem idén is szerepel a felsőoktatási intézmények reprezentatív nemzetközi rangsorában. A frissen megjelent adatok szerint a Babeș–Bolyai Tudományegyetem egyike annak a négy romániai felsőoktatási intézménynek, amelyek az...
Read more...
Irodai program
KMEI Hírek 2017-06-08 06:37
Június 8-án, csütörtökön (azaz ma) csak délig, illetve 9-én, pénteken (azaz holnap) nem lesz nyitva az iroda. Budapestre utazunk, az általunk bonyolított ösztöndíjpályázatok ügyében rendezett megbeszélésre.
Read more...
A közeljövőben várható a 2017/2018-as tanév őszi szemeszterére a miniszteri ösztöndíjas részképzés pályázat kiírása - teljes szemeszteres részképzésre és részképzős tanulmányútra.A pályázat meghatározó, egyik legfontosabb melléklete a magyarországi intézménytől kapott...
Read more...

Keress bennünket a Facebookon!

Elérhetőség

titkarsagTitkárság

1989 Dec. 21 u., 128 sz.

400604 Kolozsvár

Tel:  +40-264.42.46.74

        +40-264.41.99.58

Fax: +40-264.42.46.74

Tanulmányi épület

Plugarilor utca, 34 szám

400604 Kolozsvár

Térkép