Kezdőlap


Venczel József-esszéverseny

Van-e neme a foglalkozásoknak?

Az esszéverseny témája

Több mint fél évszázada a nyugati világ nagy része számára magától értetődő, hogy a nők ugyanúgy munkát vállalnak, mint a férfiak, mégis a társadalomnak az a meggyőződése, hogy vannak férfiasabb és nőiesebb foglalkozások, úgy tűnik, lassabban változik. Mindenki tud ilyenekre példát: a férfiak tipikusan nem szoktak ápolók vagy tanítók lenni, a műszaki foglalkozások zömét vagy a vezérigazgatói szerepköröket pedig sokan nem tartják nőnek valónak.

Esszéfelhívásunk célja körüljárni ezt a jelenséget. A 2017/18-as Venczel verseny keretében olyan esszéket várunk, amelyek a középiskolás fiúk és lányok pályaválasztási lehetőségeit taglalják. Íme néhány – de nem kizáró jellegű – kérdés, amelyre választ lehet keresni a beküldendő esszékben:

  • Valóban vannak-e olyan foglalkozások, amelyek inkább férfiak vagy nőknek valók? Miért alakulhatott ez ki?
  • Ez társadalmi elvárás vagy ellenkezőleg, „van benne valami”: a fiúk és lányok valóban alkalmasabbak adott szakmákra?
  • Hogyan gondolkodnak ezekről a kérdésekről a mai fiúk és lányok? Milyen lehetőségeik vannak azoknak, akik „szembemennek” a szokásossal?
  • Milyen módon viszonyulnak a szülők a pályaválasztáshoz? Elvárják-e, hogy gyermekeik nemüknek megfelelően válasszanak szakmát?
  • Az iskola erősíti vagy gyengíti ezeket az elképzeléseket, hogy adott munkák inkább fiúknak vagy lányoknak valók? Hogyan?

Kiknek szól?

Felhívásunk olyan erdélyi magyar középiskolás (XI. és XII. osztályos) tanulóknak szól, akik szívesen gondolkodnak az őket körülvevő társadalom kérdéseiről, problémáiról.

Mit?

A verseny keretében olyan esszéket várunk, amelyek terjedelme 500–1000 szó között legyen, és amelyek a fenti vagy azokhoz kapcsolódó kérdésfelvetéshez kapcsolódnak.

Az esszéket a kitöltött jelentkezési űrlap kíséretében a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre kérjük küldeni legkésőbb április 6-ig.

A pályázás előnyei

A legjobbnak ítélt dolgozatok szerzői meghívást kapnak Intézetünk 2019-es Szociológus napjára, ahol bemutathatják esszéjüket. A Szociológus napok tavalyi programja itt tekinthető meg: http://news.ubbcluj.ro/hu/szociologus-napok-2017/

Az esszéket a Magyar Szociológia és Szociális Munka Intézet oktatóiból álló zsűri értékeli. A 8-asnál nagyobb értékelést kiérdemlő szövegek hozzásegíthetik szerzőjüket ahhoz, hogy kedvezményes feltételek mellett jussanak be karunk szociológia vagy antropológia képzésére. A felvételin az esszé érdemjegye helyettesítheti az érettségi jegyét.

Ezen felül a díjazott dolgozatokat megjelentetjük a BBTE Magyar Szociológia intézetének blogján (http://bbteszocioblog.blogspot.ro/) vagy a szerző beleegyezésével az internetes sajtó különféle portáljain.

felveteli plakat 2017

Pályázati kiírás diákszervezetek részére a Babeș–Bolyai Tudományegyetem. Részletek Határidő: 2018. február 28., 23:59.
Read more...
A Babeș–Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Magyar Intézetének diákjai 2018. február 18. és 24. között vesznek részt a világ legrangosabb menedzsment esettanulmányi versenyén, a John Molson Undergraduate Case Competition versenyen...
Read more...

SzocioBlog

Október 29-én, vasárnap, tanszéki kirándulást szervezünk Kalotaszegre. A vonatozással egybekötött gyalogtúrán négy alszegi falut látogatunk meg, Zsobokot, Farnast, Kispetrit és Sztánát, de nem hagyjuk ki az almási várat és Kós...
Read more...
Az iskolai hierarchiák legnagyobb befolyásolója a családi háttér, a kinézet és az év (…). Ha ez a három passzol az életedben, biztos te leszel az a szereplő, akit mindenki irigyel,...
Read more...

Vizuális Műhely

Május 19-én újabb fotókiállítás nyílt a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Sociollogicum épületének halljában Szalai Luca képeiből, aki a Budapesti Corvinus Egyetem szociológia és a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem kulturális antropológia szakán végzett. A...
Read more...
„Az iskola diákszemmel. Képek az iskola nem nyilvános életéből”fotópályázatunkra beérkező pályamunkák kiértékelésének eredményeként a pályázatokat elbíráló bizottság úgy döntött, hogy első díjat a beérkező pályázatok egyike számára sem ítél oda....
Read more...

Keress bennünket a Facebookon!

Elérhetőség

titkarsagTitkárság

1989 Dec. 21 u., 128 sz.

400604 Kolozsvár

Tel:  +40-264.42.46.74

        +40-264.41.99.58

Fax: +40-264.42.46.74

Tanulmányi épület

Plugarilor utca, 34 szám

400604 Kolozsvár

Térkép