Kezdőlap


„Venczel József” esszéverseny 2017: Az iskola diákszemmel - szociológia és antropológia verseny

venczelplakat2017A Babeş-Bolyai Tudományegyetem Magyar Szociológia és Szociális Munka Intézete esszéversenyt hirdet meg Venczel József szociológus emlékére, XI és XII-es középiskolások számára. A verseny célja ráirányítani a középiskolások figyelmét kortárs társadalmi problémákra, az antropológiai és szociológiai ismeretek iránti érdeklődésük felkeltése, valamint az önálló dokumentálódás, érvelés és kritikai gondolkodási készségeik fejlesztése. A verseny nyertesei előnyt élveznek a felvételi során, intézetünk szociológia és antropológia szakjai esetében.

A verseny keretében olyan esszéket várunk, amelyekben a versenyzők a középiskolák mindennapi életében felmerülő problémákat tárgyalnak, az iskolai élet olyan oldalait mutatják be, amelyekről az iskolák hivatalos önábrázolásai nem szólnak (bullying, iskolai erőszak, divatjelenségek, versengés, szerveződések, hierarchiák, stb.).

Az esszék kidolgozásához fakultatív módon felhasználhatók a líceumi szociológia tankönyvek, valamint az intézetünk honlapján elérhető javasolt olvasmányok is. Az esszét magyarul kell megírni. A versenyre Romániában tanuló XI.-XII.-es líceumi hallgatók jelentkezését várjuk, de más országokból érkező benevezéseket is elfogadunk, amennyiben ezek magyar nyelvűek.

Az esszéket, a kitöltött jelentkezési lappal együtt, elektronikus úton kell elküldeni 2017 április 15.-ig, a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email-címre. Kérjük a versenyzőket a levél tárgyában jelöljék meg: „Venczel J. verseny”

A benevezett esszék elbírálása két szakaszban történik.

I.szakasz

A verseny bírálóbizottsága „megfelelő” vagy „nem megfelelő” minősítéseket alkalmazva kiválasztja a legjobb esszéket (legtöbb 30-at), amelyek tovább jutnak a verseny II. fordulójába. Az első forduló eredményei megtekinthetők lesznek a Tanszék/Kar honlapján és a kar épületének hirdetőtábláján, legkésőbb április 20-áig. A verseny összes résztvevője, a kapott minősítéstől függetlenül, részvételi igazolást kap az első fordulóban való részvételéről.

II. Szakasz: április 22 – május 15 közötti időszakban a Szociológia Tanszék épületében a továbbjutott esszék szóbeli bemutatására kerül sor, amennyiben szükséges két különböző szekcióban a XI. és a XII. osztályosoknak, a kar oktatóiból álló zsűri előtt. A bemutatást követően a résztvevők a zsűritagok által feltett kérdésekre is válaszolnak. A feltett kérdések az esszék témáinak társadalmi relevanciájával, illetve annak szociológiai vagy antropológiai hasznosíthatóságával/hasznosságával kapcsolatosak lehetnek. E bemutatás alapján a bírálóbizottság tagjai egy 1-től 10-ig terjedő osztályzattal értékelik a bemutatott dolgozatokat. A II. forduló összes résztvevője is kap egy részvételi diplomát. A verseny eredményeit a Kar honlapján teszik közzé, legkésőbb három nappal a versenyt követően. A diplomákat a tanulók a verseny napján vehetik át, vagy postai úton kapják meg a bírálóbizottság döntését követő legtöbb hét napon belül.

 

Díjak és felvételi előnyök:

Az I., II. vagy III. díjban részesülő versenyzők 10-es bejutó jeggyel felvételt nyernek karunk magyar nyelvű szociológia, illetve a szintén magyar nyelvű antropológia szakjaira az adott, az idei, felvételin.

A 8-asnál nagyobb jegyet elérő versenyzők esetében a versenyen elért jegyük helyettesítheti az érettségi átlagot, amennyiben az érettségi jegyük ennél kisebb.

Mindkét esetben e felvételi előny csak akkor illeti meg a díjazottakat, ha azok a felvételivel elnyert helyüket el is foglalják az adott beiratkozási időszakban (az Érettségi Diploma bemutatásával, az iratkozási formanyomtatvány kitöltésével és az iratkozási díj befizetésével).

A verseny díjazottjai és résztvevői, akik legkevesebb 8-as (nyolc) érdemjegyet szereztek a verseny során és a fenti bekezdésben megjelölt módon elfoglalták helyüket az egyetemi felvételi alkalmával elsőbbséget élveznek a magyar nyelvű szociológia és antopológia szakok tandíjmentes helyein, azokkal a jelentkezőkkel szemben, akik nem vettek részt a versenyben.

A versenyen való részvétel ingyenes.

A motoros vagy szenzoros fogyatékkal élő tanulókat kérik, hogy időben értesítsék a szervezőket a versenyben való részvételük feltételeinek megteremtéséhez.

A jelentkezési lapot hiánytalanul kitöltve és az esszét Word formátumú dokumentumként küldjék, a dokumentumokat a következőképpen elnevezve:

Tanuló vezetéknéve.Tanuló keresztneve.Essze

Tanuló vezetékneve.Tanuló keresztneve.Urlap

Attachments:
Download this file (JELENTKEZESI LAP Venczel.docx)JELENTKEZESI LAP Venczel.docx[Jelentkezési lap]14 kB

felveteli plakat 2017

December 8-án nyílt meg, és a tervek szerint december 20-áig látogatható az a kiállítás, melynek keretében 17 trópusi lepkefaj több mint 160 élő egyedét tekintheti meg a kolozsvári közönség. A...
Read more...
A Babeș–Bolyai Tudományegyetem a legelső helyen szerepel a romániai egyetemek globális rangsorában az Egyetemi Metarangsor–2017 felmérés alapján, amely a hazai egyetemek hierarchiáját az egyéni teljesítmények kombinációjának eredményei alapján határozza meg,...
Read more...

SzocioBlog

Október 29-én, vasárnap, tanszéki kirándulást szervezünk Kalotaszegre. A vonatozással egybekötött gyalogtúrán négy alszegi falut látogatunk meg, Zsobokot, Farnast, Kispetrit és Sztánát, de nem hagyjuk ki az almási várat és Kós...
Read more...
Az iskolai hierarchiák legnagyobb befolyásolója a családi háttér, a kinézet és az év (…). Ha ez a három passzol az életedben, biztos te leszel az a szereplő, akit mindenki irigyel,...
Read more...

Vizuális Műhely

Május 19-én újabb fotókiállítás nyílt a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Sociollogicum épületének halljában Szalai Luca képeiből, aki a Budapesti Corvinus Egyetem szociológia és a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem kulturális antropológia szakán végzett. A...
Read more...
„Az iskola diákszemmel. Képek az iskola nem nyilvános életéből”fotópályázatunkra beérkező pályamunkák kiértékelésének eredményeként a pályázatokat elbíráló bizottság úgy döntött, hogy első díjat a beérkező pályázatok egyike számára sem ítél oda....
Read more...

Keress bennünket a Facebookon!

Elérhetőség

titkarsagTitkárság

1989 Dec. 21 u., 128 sz.

400604 Kolozsvár

Tel:  +40-264.42.46.74

        +40-264.41.99.58

Fax: +40-264.42.46.74

Tanulmányi épület

Plugarilor utca, 34 szám

400604 Kolozsvár

Térkép